Rozszerzanie diety dziecka – jakie produkty i jak to robić?

Zacznij podawać dziecku potrawy łyżeczką. Nie ucz dziecka pić papek i zupek z butelki. Powoli eliminuj potrawy, które maluch zjada z butelki przez smoczek.

Soki i wodę możesz próbować podawać niemowlęciu już na samym początku jego przygody z innym jedzeniem niż mleko. Przydatny jest wtedy kubek niekapek.

Gdy dziecko będzie starsze podawaj mu do picia napoje w kubeczku. Gdy karmisz dziecko łyżeczką, początkowo dawaj mu łyżeczkę do rączki. Niech się przyzwyczaja. Najpierw będzie się jej przyglądało, a późnie zacznie wkładać ją do buzi. Pomóż mu wtedy nabrać jedzenia.

Pierwsze kęsy spadną na podłogę, ale z czasem dziecko zacznie dobrze trafiać do buzi z porcją jedzenia.

Gdy zaczniesz robić kanapki starszemu dziecku, pokrój je na małe kęsy, daj dziecku do rączki widelec i zobaczysz jak pięknie będzie próbowało nabijać małe kęski i kierować w stronę buzi. Zamiast małych kęsów kanapek może być brokuł czy kalafior.

Musisz się wtedy uzbroić w cierpliwość i nie przeszkadzać dziecku w jedzeniu. Obserwuj je w czasie karmienia. Nie zostawiaj przy stoliku samego dziecka. 

W menu swojego dziecka musisz zapewnić odpowiednią ilość kalorii, białka, witamin, węglowodanów i soli mineralnych stosownie do jego wieku. Uwzględnij większą ilość produktów pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego.

Postaraj się, aby na talerzyku dziecka było kolorowo. Do posiłków proponuj dziecku owoc.

Nie ograniczaj spożywania masła. Jest ono potrzebne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka i bogatym źródłem energii.

Koniecznie ogranicz dziecku spożywanie słodyczy i nie podawaj mu Fast fordów. Wstrzymaj się od podawania dziecku czekolady, owoców cytrusowych, orzechów, owoców morza i pszenicy do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

Czasami, gdy dziecko nie jest jeszcze gotowe na zjedzenie danej potrawy, poczekaj i podaj mu ją za kilka dni. Oczywiście musisz ugotować nową.

Nie zapominaj o podawaniu dziecku ryb, w szczególności o dużej zawartości tłuszczu. Nie smaż ryb , przygotuj je na grillu, upiecz je w foli lub po prostu ugotuj z jarzynami z dodatkiem masła.

Mięso dawaj chude i ze sprawdzonego źródła. Gdy dziecko spróbuje innych smaków czasami nie chce pić mleka, chociaż np. dwulatek powinien przyswoić około 1000 mg wapnia, powinnaś mu wtedy dostarczyć tego pierwiastka w postaci twarogu, jogurtu, kefiru.

W wieku dwóch lat nie musisz gotować osobno dziecku pod warunkiem, że twoje potrawy przygotowujesz zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.

Gdy dziecko nie chce jeść danego pokarmu nie zmuszaj go do ich zjedzenia. Poczekaj, bo być może nie jest głodne i zje za chwilę. 

Dzieci bardzo szybko biorą zmuszanie do jedzenia za kartę przetargową.

Zapamiętaj! Soki podawaj zawsze z umiarem, nadmierna ich podaż może doprowadzić do zaburzeń odżywiania: dzieci mogą mieć biegunkę czy ból brzucha.

Nadmierne podawanie dziecku popularnych „Kubusiów” objawia się początkowo zmianą koloru skóry u dziecka na odcień pomarańczowy, później mogą dojść u dziecka zaburzenia jelitowe.

Dziecku podawaj soki i inne artykuły żywnościowe np. obiadki w słoiczkach stosownie do wieku twojego dziecka.

Rozszerzanie diety dziecka

Nigdy nie podawaj małemu dziecku grzybów. Jego wątroba nie potrafi ich  jeszcze trawić.

Podawaj dziecku w okresach wiosny i jesieni dziecku witaminę D. Jej niedobór może doprowadzić u dziecka do powstania krzywicy. Witamina D może być podawana jako specyfik farmaceutyczny lub jest produkowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Stymuluje ona prawidłowe wchłanianie przez organizm wapnia oraz  wchłanianie go przez kości.

Gdy wchłanianie wapnia przez organizm u dziecka jest zaburzone, kości dziecka staja się miękkie i ulegają odkształceniu. Częściej spotyka to dzieci  w czasie silnego wzrostu i rozwoju.

Dzieciom karmionym piersią zalecane jest podawanie Wit D i K ze względu na to, że pokarm kobiecy nie zawiera ich w dostatecznej ilości.  Natomiast mleko modyfikowane zawiera już te witaminy.

Pamiętaj! Każde podawanie jakichkolwiek witamin dziecku musisz skonsultować z lekarzem.