Karmienie piersią a alergia

Karmienie piersią wzmacnia układ odpornościowy dziecka. Dzieje się to za przyczyną immunoglobuliny i hormonów zawartych w mleku matki.

Powszechnie znana jest opinia, że karmienie piersią zapobiega alergii u dziecka, gdy karmisz tylko piersią do 6 miesiąca życia dziecka.

Czasami zdarza się, że układ odpornościowy dziecka wchodzi w reakcję z mlekiem matki i traktuje go jako alergen. Zdarza się to zazwyczaj wtedy, gdy matka do swojego menu  wprowadza pokarm (produkt), który przechodząc do mleka staje się dla jej własnego dziecka alergenem.

Z tego wynika, że dziecko nie jest uczulone na mleko matki, tylko na produkt (alergen), który jest w nim zawarty. Wobec powyższego dieta matki karmiącej powinna być zaplanowana z rozwagą, ostrożnością i dostosowana do potrzeb dziecka.

W początkowym okresie karmienia piersią, matki często zauważają u swojego dziecka nieprawidłowości, które  w późniejszym czasie życia dziecka, okazują się początkami alergii.

Wtedy też najczęściej mamy zauważają jakie produkty żywnościowe spożywane przez nią, mogą wywołać alergie u dziecka. Obecnie na alergię cierpi średnio co 10 dziecko.

Anna bardzo lubiła w ciąży herbatę z hibiskusa, piła ją też w czasie karmienia piersią i dziecko miało się dobrze, natomiast jej koleżanka Monika wypiła taką samą herbatkę w czasie karmienia piersią i znalazła się z dzieckiem w szpitalu z powodu biegunki i odwodnienia.

Tak więc, zdarza się, że jedna matka karmiąca je wszystko i dziecko nie ma objawów alergii, druga zaś tylko spróbuje dany produkt i dziecko ma problemy.

Menu matki karmiącej powinno być dostosowane indywidualnie dla niej i dziecka.

Ryzyko alergii u dziecka zwiększa się, gdy matka, rodzeństwo lub ojciec mają alergię. Natomiast, gdy obydwoje rodzice chorują na alergię, to jest 80% prawdopodobieństwa, że dziecko będzie miało alergię.

Objawy nietolerancji pokarmowej u dziecka mogą pojawić się po spożyciu alergenu już po kilku godzinach lub po kilku dniach.

Objawy alergiczne u dzieci

Pierwszymi objawami nietolerancji niektórych produktów diety matki, przez dziecko jest:

U dzieci starszych zauważa się katar, kaszel bez przyczyny, zatkany nosek. Dziecko nie może oddychać. Czasami zauważa się u niego bezdechy i płacz bez przyczyny. Przy tym dziecko ma obrzęk warg.

Na ciele pojawia się pokrzywka. Do tego często dochodzi biegunka i wzdęcia brzuszka lub dziecko po prostu zjedzony pokarm wypluwa lub wymiotuje. Lekarz często stwierdza u tych dzieci atopowe zapalenie skóry.

W celu zminimalizowania ryzyka alergii u swojego dziecka, podczas karmienia unikaj:

Wyeliminuj ze swojej diety produkty, na które jest uczulone twoje dziecko.

 

Do najczęstszych alergizujących produktów żywnościowych należą:

Rzadko wywołują alergie: owoce, jarzyny, ryż, mięso drobiowe, królik.

Gdy wprowadzasz nowe produkty do swojej diety, nie jedz początkowo ich dużo, wprowadzaj je powoli. Poczekaj dzień, dwa i gdy dziecko dobrze go przyjmie, możesz go zjeść więcej.

Pamiętaj, że dany produkt może nie zaszkodzić dziecku koleżanki, a twojemu tak.

Gdy dziecko twoje ma alergię a karmisz piersią i nie możesz wspólnie z lekarzem wyeliminować alergenu, możesz zacząć wprowadzać u swojego dziecka mleka tzw. hydrolizaty. Do nich należą; Alfare, Bebilon Pepti, Nutramigen. Początkowo mieszaj swoje mleko z hydrolizatem. Nie jest ono na początku z chęcią zjadane przez maluchy, ze względu na ich smak i zapach, ale później się do niego przyzwyczają.

Zmianę mleka dla dziecka musisz uzgodnić z  lekarzem pediatrą. Również ilość podawanego mleka dziecku, powinna być dostosowana do jego wieku, ciężaru i możliwości oraz skonsultowana z lekarzem.