Mleko kobiece – jaki jest jego skład?
Mleko kobiece jest najbardziej optymalnym i zdrowym sposobem karmienia dziecka. Większość matek wie o tym, lecz karmienie nie zawsze jest proste, szczególnie dla kobiet żyjących w społeczeństwie, w którym karmienie piersią poszło w zapomnienie.
Dla niektórych matek karmienie jest łatwe i dające satysfakcję od samego początku, dla innych jest trudne, bolesne oraz nieprzyjemne. Do karmienia piersią trzeba się przede wszystkim psychicznie nastawić jeszcze w trakcie ciąży. Aby lepiej zrozumieć jak ważny i niezastąpiony jest dla dziecka pokarm matki, najlepiej zapoznać się z jego składem.
Skład i zalety siary
Pierwszym mlekiem jest tak zwana siara. Jest to żółtawy płyn wydzielany w niewielkich ilościach przez pierwsze dni laktacji.
Siara w porównaniu z mlekiem dojrzałym posiada:
- mniej laktozy, tłuszczów, witamin rozpuszczalnych w wodzie,
- więcej białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, więcej sodu i cynku,
- jest pierwszą naturalną szczepionką dla dziecka,
- posiada największe stężenie sekrecyjnych przeciwciał IGA, mających podstawowe znaczenie dla ochrony immunologicznej niedojrzałego organizmu dziecka,
- IGA sekrecyjne pokrywa światło przewodu pokarmowego noworodka i zapobiega w ten sposób kolonizacji patologicznych drobnoustrojów na powierzchni błony śluzowej jelit,
- zawiera enzymy: lipazę i laktozę,
- zawiera witaminę E,
- działa przeczyszczająco.
Skład i zalety mleka dojrzałego
Mleko dojrzałe posiada:
- białko: najniższy poziom wśród ssaków,
- laktoglobulinę, która nie wywołuje alergii, natomiast mleko krowie zawiera B-aktoglobulinę, która jest głównym antygenem wywołującym alergię,
- okres trawienia mleka kobiecego to 1,5 godziny natomiast mleko krowie jest trawione około 4 godzin,
- wysoki poziom tauryny, cystyny (tauryna jest aminokwasem rozpuszczającym kwasy żółciowe wpływa korzystnie na rozwój OUN, wzmacnia siłę skurczu serca),
- tłuszcze są najbardziej niestałym składnikiem mleka kobiecego, mogą się zmieniać w ciągu dnia, jednego karmienia, zależne są od diety matki. Podczas karmienia piersią dziecka wydzielane jest mleko pierwszej lub drugiej fazy. W mleku matki pierwszej fazy jest mała zawartość tłuszczu, natomiast w mleku drugiej fazy zawartość tłuszczu jest wyższa.
- lipidy zawarte w mleku stanowią bogatsze niż w mleku krowim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych dla lepszego rozwoju Centralnego Układu Nerwowego,
- węglowodany: w mleku kobiecym jest większa zawartość laktozy niż w mleku krowim, która korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, magnezu. Ułatwia przyswajanie żelaza
- mleko kobiece zawiera 3 razy mniej soli mineralnych niż mleko krowie. Stosunek wapnia do fosforu jest bardzo korzystny dla wchłaniania się wapnia. Mniej zawiera sodu,
- mleko kobiece cechuje wysoka przyswajalność żelaza,
- posiada czynniki przeciwinfekcyjne, makrofagi, limfocyty, lipazę pokarmową oraz modulatory wzrostu.
Zobacz także:
Masz problem?