Masz problem ?
zapytaj o pomoc ekspertów
Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży wzrasta wręcz lawinowo, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiednich artykułów spożywczych, bogatych w foliany, czyli naturalne formy kwasu foliowego. Dzięki temu można uniknąć niebezpieczeństw związanych z chorobami układu nerwowego u noworodków. Które produkty są najlepszym źródłem folianów? Jaką dietę powinna stosować kobieta ciężarna?
Dieta bogata w foliany
Niewielkie ilości kwasu foliowego zawarte są w niemal wszystkich produktach spożywczych, jednak żeby ich podaż była odpowiednia, trzeba wybierać te, które zawierają go najwięcej. Najlepszym, naturalnym źródłem folianów są oczywiście warzywa, szczególnie te posiadające zielone liście. Warto więc postawić na brukselkę, szpinak, sałatę, a nawet rośliny strączkowe. Istotne są również warzywa i owoce zawierające spore ilości witaminy C, ponieważ wpływa ona bardzo dobrze na przyswajanie kwasu foliowego przez organizm. Tu warto polecić pomarańcze i sok z marchwi. Do produktów zalecanych w trakcie ciąży, zaliczają się również: mleko, chleb żytni razowy, kukurydza, rośliny strączkowe oraz drób. Odpowiednia dieta w ciąży powinna sprawić, że przyswajanie kwasu foliowego przez nas wzrośnie, jednak często może to nie wystarczyć. We wskazanych powyżej owocach i warzywach, stężenie kwasu foliowego bywa nadal zbyt niskie, aby w pełni odpowiadać na zapotrzebowanie jakie posiada organizm przyszłej mamy.
Jak wzbogacić dietę w foliany?
Suplementem diety, który pomoże utrzymać poziom kwasu foliowego w organizmie na odpowiednio wysokim poziomie, jest Femibion. Metafolina, zawarta w tym preparacie witaminowym pozwala mieć pewność, że foliany będą bez problemu przyswajane przez organizm. Problem z wchłanianiem kwasu foliowego przez organizmy kobiet w ciąży jest znany medycynie od dawna. Na szczęście poszukiwania organicznego związku chemicznego, który byłby trwały (foliany zawarte w owocach i warzywach szybko się utleniają) i jednocześnie w odpowiedni sposób przyswajalny, zakończyły się sukcesem. W ten sposób powstała metafolina. To stosunkowo nowy środek, dostępny od 2006 roku, dzięki któremu medycyna zyskała przewagę w profilaktyce chorób układu nerwowego u noworodków. Dzięki temu, że metafolina jest produktem naturalnym, jej zażywanie jest całkowicie bezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka.